Counseling

Counseling in het voortgezet onderwijs

Letterlijk vertaald is een counselor een raadgever. Het is ook een laagdrempelige vorm van hulp die in landen als Engeland en Amerika heel gangbaar is in het onderwijs.

Ik verzorg counseling in opdracht van het voortgezet onderwijs en coach leerlingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De problematiek is ook altijd school gerelateerd. Vaak is dat de aanleiding voor aanmelding. Onzekerheid, stress, vermijdingsgedrag, faalangst, perfectionisme, moeite met grenzen, dit soort dingen zie ik veel.

Door mijn onafhankelijke positie kunnen leerlingen in vertrouwen vertellen wat hen bezighoudt. Vaak is dat al een opluchting, dat het even niet over de schoolresultaten gaat, maar over wie jij bent, wat je denkt, hoe je je voelt. Hierover in gesprek zijn, helpt leerlingen om weer in contact te komen met zichzelf en met wat ze zelf al weten.    In vertrouwen ruimte maken voor groei, dat is eigenlijk wat ik doe.

Ook geef ik praktische tips of bv. oefeningen om te ontspannen of blijkt een verhelderend gesprek met ouders of mentor nodig om weer verder te kunnen. Net wat nodig is. Een kort traject is meestal voldoende om een leerling weer op weg te helpen.

Als counselor begeef ik mij in de driehoek tussen leerling, ouders en school. Counseling is effectief omdat vaak maar een korte interventie nodig is om iets vlot te trekken. Daarmee draagt het bij aan de kwaliteit van het onderwijs en aan het welzijn van haar leerlingen. Bijkomend voordeel is dat problemen niet groter worden en verwijzing naar jeugdzorg vaak voorkomen wordt.

Bent u schoolleider en wilt u meer informatie over de mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact op.

Voor groepjes leerlingen met soortgelijke problematiek, maak ik trainingen op maat. Zie training

Bewogen ouderschap

Ik bied counseling aan ouders van jongeren die (dreigen te) ontsporen. Er is al jarenlang zorg om een kind in het gezin. Vaak is er sprake van enige vorm van psychiatrische problematiek, verslaving of criminaliteit en vaak hebben deze jongeren ook jarenlang knel gezeten in een schoolsysteem dat niet bij hen aansloot. Je ziet je kind in nood, hoe deze niet begrepen wordt en toch zie je gebeuren dat het misgaat…

Het vraagt al jullie energie en aandacht. De andere gezinsleden schikken zich en lopen op eieren. Tot een punt dat het niet langer gaat. Soms komt er (noodgedwongen) hulp voor je kind. Dat geeft opluchting. Eindelijk erkenning. Maar hoe zit het met jou? Nu pas merk je hoe moe je bent, hoe je jezelf en elkaar uit het oog bent verloren. Er zijn gevoelens van machteloosheid, schaamte en schuld. Waar ligt jouw verantwoordelijkheid en wat moet je loslaten. De coaching richt zich op jullie als echtpaar, als mens. Hoe gaan jullie verder met je leven? Wat is jouw antwoord?

Ben je nieuwsgierig en wil je kijken of dit bij jullie past? Neem contact op voor een gratis kennismaking.