Counseling

Counseling in het voortgezet onderwijs

Letterlijk vertaald is een counselor een raadgever. Het is ook een laagdrempelige vorm van hulp die in landen als Engeland en Amerika heel gangbaar is in het onderwijs.

Ik verzorg counseling in opdracht van het voortgezet onderwijs en coach leerlingen op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling. De problematiek is ook altijd school gerelateerd. Vaak is dat de aanleiding voor aanmelding. Onzekerheid, stress, vermijdingsgedrag, faalangst, perfectionisme, moeite met grenzen, dit soort dingen zie ik veel.

Door mijn onafhankelijke positie kunnen leerlingen in vertrouwen vertellen wat hen bezighoudt. Vaak is dat al een opluchting, dat het even niet over de schoolresultaten gaat, maar over wie jij bent, wat je denkt, hoe je je voelt. Hierover in gesprek zijn, helpt leerlingen om weer in contact te komen met zichzelf en met wat ze zelf al weten.    In vertrouwen ruimte maken voor groei, dat is eigenlijk wat ik doe.

Ook geef ik praktische tips of bv. oefeningen om te ontspannen of blijkt een verhelderend gesprek met ouders of mentor nodig om weer verder te kunnen. Net wat nodig is. Een kort traject is meestal voldoende om een leerling weer op weg te helpen.

Als counselor begeef ik mij in de driehoek tussen leerling, ouders en school. Counseling is effectief omdat vaak maar een korte interventie nodig is om iets vlot te trekken. Daarmee draagt het bij aan de kwaliteit van het onderwijs en aan het welzijn van haar leerlingen. Bijkomend voordeel is dat problemen niet groter worden en verwijzing naar jeugdzorg vaak voorkomen wordt.

Bent u schoolleider en wilt u meer informatie over de mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact op.

Voor groepjes leerlingen met soortgelijke problematiek, maak ik trainingen op maat. Zie training